9- استراتژی هویج سمی
گام بعدی در ادامه سال 2008 و در قالب استراتژی هویج سمی برداشته شد. در اینجا هدف بازگشایی دفتر دیپلماتیک در ایران تا آمریکا بتواند به طور مستقیم با مردم ایران ارتباط برقرار کند و در کنار این مسئله با جامعه اصلاح طلبان میانه رو درباره رئیس حکومت(رئیس جمهور) گفتگو کند که این تدبیر نیز شکست خورد. در واقع جامعه غرب می خواست با تغییر مسئولین ارشد نظام (با توجه وجود ظرفیت انتخابات88) دیدگاه های خود را در سیاست خارجی از جمله موضوع هسته ای پیاده کند. تلاش هایی که برای ایجاد دفتر حافظ منافع آمریکا در تهران در سال 87 انجام شد، ارتباط های سفارت خانه های اروپایی در تهران با برخی جناح های سیاسی در جریان انتخابات در همین راستا بوده است.
در اواخرآبان 1387 هاآرتص نوشت: ویلیام برنز معاون سیاسی وزارت خارجه آمریکا گفت: ما در بحث بازگشایی دفتر حافظ منافع، استراتژی «هویج سمی» را دنبال می کنیم. هویج سمی به آمریکا این امکان را می دهد با مردم ایران ارتباط مستقیم برقرار کند و علاوه بر این بتواند با «جامعه اصلاح طلبان میانه رو» درباره رئیس جمهور گفت وگو کند.
10- استراتژی آژاکس 2 بازسازی کودتای 28 مرداد
در مارس 2000، مادلین آلبرلیت وزیر خارجه وقت آمریکا، به این موضوع اذعان کرد که دولت آیزنهاور تغییر رژیم در ایران در سال 1953 را سازماندهی کرده بود و این رویداد تاریخی، دلیل احساس بد فعلی ایرانیها در قبال ایالات متحده آمریکا را مشخص میکند.
باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا نیز در سخنرانی خود در قاهره به طور رسمی به این موضوع اعتراف کرد که در اواسط جنگ سرد ، ایالات متحده آمریکا در سقوط دولت منتخب در ایران نقش داشته است.
در آن زمان ایران محمدرضا پهلوی حاکم ایران بود. او از سوی انگلیسیهایی که پدرش را مجبور کرده بودند استعفا کند، بر تخت پادشاهی نشست. با این حال محمدرضا شاه مجبور بود که با محمد مصدق نخست وزیر ملی گرای ایران مقابله کند. مصدق با کمک آیت الله کاشانی نفت ایران را ملی کرد. پس از آن انگلیسیهای خشمگین، ایالات متحده را متقاعد کردند که لازم است مخالفتها پیش از آنکه باعث شود ایران به یک کشور کمونیستی تبدیل شود، سرکوب و جلوی مخالفان در ایران گرفته شود.
پس از آن بود که سازمان سیا برای سرنگونی دولت مصدق با کمک شاه ایران عملیات آژاکس را ترتیب داد و پس از سرنگونی دولت مصدق، سپهبد فضلالله زاهدی را به جای مصدق در مسند قدرت قرار داد. زاهدی مسئول به راه انداختن خشنترین رژیم ترور در آن زمان بود.
عملیات آژاکس در 28 مرداد1332 توسط دونالد ویلبریکِ باستانشناس، کرمیت روزولت مورخ (پسر بزرگ تئودور روزولت) و ژنرال نورمن شواتزکوف رهبری شد. این عملیات نمونه بارز تلاش برای اقدامات خرابکارانه بود. تحت این عملیات تظاهراتی انجام شد که 8000 نفر توسط سازمان سیا برای نشان دادن تصاویر مصنوعی از شرایط ایران در رسانههای غرب استخدام شده بودند.
پس از انتخابات 1388 ریاست جمهوری ایران، تظاهرات گستردهای در خیابانها در اعتراض به نتایج آن برگزار شد که طرفداران محمود احمدی نژاد را در یک سو و طرفداران میرحسین موسوی و اکبر هاشمی رفسنجانی را در سوی دیگر قرار داد.
یکبار دیگر حوادث ایران باعث شد تا زمینه استفاده از روشهای ابتکاری خرابکارانه سازمان سیا فراهم شود. سازمان سیا در سال 2009 به سلاح جدیدی روی آورده است: کنترل موبایلها. از زمان راهاندازی سیستم موبایلها، تواناییهای سرویسهای مخفی آمریکا و انگلیس در رهگیری موبایل افراد افزایش یافت.
در ژوئیه 2008 و پس از تبادل زندانیان میان اسرائیل و حزبالله، عوامل سیا و موساد و سرویسهای جاسوسی انگلیس ده ها هزار تماس با موبایلهای لبنانیها گرفتند. در این تماسها به مردم لبنان نسبت به شرکت در فعالیتهای مقاومت هشدار داده شد و حزبالله نیز تحقیر شد. وزیرارتباطلات لبنان سپس به خاطر نقض تمامیت ارضی لبنان با این اقدام به سازمان ملل شکایت کرد. پس از آن بود که به ده ها هزار لبنانی و سوریهای در اکتبر 2008 تلفن زده شد و به آنها پیشنهاد 10 میلیونی برای دادن هر نوع اطلاعات در مورد مکان و آزادی زندانیان اسرائیل داده شد. به افرادی که به این کار تمایل داشتند، شمارهای در انگلیس داده شد تا با آن شماره برای همکاری تماس بگیرند.
حال این روش در ایران برای گسترش اخبار تکاندهنده و افزایش رعب و وحشت و خشونتها توسط عوامل اطلاعاتی ضد نظام ایران انجام شده است.
اول اینکه در شبهای انتخابات ریاست جمهوری ایران، اس. ام. اسهایی فرستاده شد مبنی بر پیروزی میرحسین موسوی. با این اوصاف و پس از اعلام نتایج رسمی و پیروزی احمدی نژاد، به نظر میرسید که این نتیجه چیزی شبیه تقلب در انتخابات بود. با این حال سه روز پیش از آن موسوی و دوستانش پیروزی احمدی نژاد را قطعی میدانستند و تلاش کردند تا بگویند این پیروزی به وسیله اقدامات مغشوشکننده حاصل شده است.
علی اکبر هشمی رفسنجانی نیز شکایت خود را در نامهای اعلام کرد. موسسات نظرسنجی آمریکا نیز پیشتازی 20 درصدی احمدی نژاد بر موسوی را پیش بینی کرده بودند و بدین ترتیب پیروزی موسوی هرگز امکان پذیر نبود.
دوم اینکه شهروندان ایرانی در اینترنت برای چت کردن در فیس بوک و یا عضو شدن در تویتر انتخاب شدند. آنها اطلاعاتی- چه درست و چه غلط- در مورد گسترش بحران سیاسی و تظاهراتها دریافت میکردند. اخباری از درگیریهای مسلحانه و شمار کشتهشدگان که هنوز تایید نشده بود، در فیس بوک و تویتر منتشر شد. پیامهایی در اینترنت از تهدید به مرگ و ورود نیروهای پلیس به خانهها توسط افرادی که نمیشد آنها را شناخت و یا محل آنها را کشف کرد در اینترنت منتشر شد.
هدف از انتشار یکسری پیامها در تویتر ایجاد اغتشاش و سردرگمیها برای افزایش اعتراضهای ایرانیها و ایجاد درگیریهای بیشتر میان یکدیگر بوده است.
در عین حال عوامل نظامی ارتش آمریکا در هر جایی از جهان به دقت نظارهگر اوضاع در تهران بودند. آنها تلاش کردند تا کارآمدی این روش خرابکارانه را در ایران مورد ارزیابی قرار بدهند. آشکارا روند بیثبات کردن ایران به ویژه تهران تحت این طرح سیا عملی شد.
11- استراتژی "مدهآ "
" مدهآ داستان دختر پادشاهی است که عاشق دشمن پدر خویش می شود دشمنی که به کشور پدر آمده تا پوست قوچ طلایی که مظهر نیرو و قدرت خاصی برای کشور پدرش می باشد را از وی گرفته و یا برباید. مدهآ با کمک به دشمن در اجرای نقشه از پیش طراحی شده به کشور و پدر خود خیانت میکند.
مدهآ که از جادوگری نیز بهره مند می باشد عاشق جیسون می شود و در این مسیر به جیسون کمک می کند، روغنی به وی می دهد تا جیسون بر بدن خویش مالیده تا نفس اژدها وی را نسوزاند.
هنگامی که که سربازانی که از دندان های اژدها به وجود آمده اند به تعقیب جیسون و گروهش که با کمک مدهآ و برادرش پوست طلایی را دزدیده اند می آیند مدهآ ابزاری را به جیسون می دهد تا آن را به میان سربازان انداخته و باعث میشود که سربازان با خودشان مشغول جنگیدن شوند.
در پایان مدهآ وقتی پدر خویش را به همراه سپاهیانش در تعقیب خود و جیسون می بیند با بی رحمی تمام برادر خود را نیز می کشد و هر تکه ای از آن را بر سر راه پدر می افکند و پدرش را به این وسیله معطل می کند تا بتواند با جیسون فرار کند، زیرا او از پادشاه یونانی خوب آموخته است که می توان یک مرد را به وسیله فرزندانش به خوبی تحت تاثیر قرار داد. "
تراژدی مدهآ با موسیقی ایرانی
مدهآ اخیراً توسط خانم آنت بنینگ ( عضو آکادمی اسکار که پیش از انتخابات برای دیدار با هنرمندان ایرانی به کشورمان سفر کرده بود!) در جشنواره بین المللی تئاتر شهر لس آنجلس به صحنه رفت و آنت بنینگ نیز نقش مده آ را در این نمایشنامه ایفا کرده و گروه هنرمندان ایرانی نیز در روز پنجم سفر خود بنا به دعوت آکادمی اسکار به دیدن این نمایشنامه رفتند.
این نمایشنامه که با موزیک متن ایرانی در لس آنجلس به صحنه رفت گویای واقعیتی تلخ است، واقعیتی که برآمده از تبعات یک رابطه عشقی مخرب است ، رابطه ای که یک زن می تواند به خاطر رسیدن به هدفش تا چه حد دچار بی رحمی در عمل گردد.
موسیقی متن این نمایشنامه توسط گروه موسیقی سنتی ایرانی "لیان " که نوازندگان آن همگی ساکن شهر لس آنجلس هستند به طور زنده اجرا می شود.
گروه "لیان آنسامبل " ازهفت موسیقی دان و آهنگساز و نوازنده ایرانی و آمریکایی تشکیل شده است که هومن پورمهدی و پیرایه پورآفر از پایه گذاران اصلی آن محسوب می شوند. موسیقی این گروه به نوعی موسیقی تجربی و تلفیقی است از موسیقی سنتی ایران و جاز آمریکایی و این نخستین بار است که گروه لیان بر روی صحنه یک نمایش به طور زنده به اجرای موسیقی می پردازد.
نمایش مدهآ که توسط "لنکا یودوویکی "، کارگردان تئاتر و اپرای بین المللی کارگردانی شده است یکی از برنامه های تهیه شده توسط دانشگاه لس آنجلس است که تحت عنوان "UCLA Live " و بخشی از جشنواره تئاتر بین المللی در سالن تئاتر "فرویید " این دانشگاه به روی صحنه آمده است.
یودوویکی با استفاده از یک ترجمان جدید از اثر کلاسیک اوریپید که در سال 1994 منتشر شده، مدهآیی بوجود آورده است که از مرزهای زمانی می گذرد وتا حدود زیادی معاصر است و درآن از جنبه های کلاسیک نمایشنامه های یونان باستان، از جمله هم سرایی 12 زن بازیگر استفاده شده است. این نمایش علاوه بر اجرای زنده موسیقی ایرانی برروی صحنه توسط گروه لیان، از جلوه های ویژه صحنه ای کم نظیری نیز برخوردار است.
عوامل اجرایی که در پروژه مدهآ به عنوان صحنه گردان دوران بعد از انتخابات دهم بوده اند شامل بسیاری از زنان سیاسیون و هنرمندان در داخل و خارج هستند و نکته ای که یکی از مدعیان پیروزی در انتخابات نیز در گفتار خویش به آن اشاره نموده، نقش فعالیت های هنری در این جریان ها بوده است.
پروژه مدهآ چند محور اصلی دارد که از جمله آنها می توان به ایجاد شیفتگی در طرف مقابل برای جذب و وارد شدن به جلای وطن (شامل خروج از کشور، خروج از حاکمیت) اشاره کرد.
در فاز دوم، افراد در هر دو حالت، برای جذب و پشتیبانی توسط عامل جذب و یا عدم پیگرد توسط حاکمیت، حاضر خواهند بود از نزدیک ترین افراد و داشته های نظام به عنوان ثمره ها و فرزندان انقلاب، برای زمین گیر کردن مجموعه انقلاب، نظام و مسئولین استفاده کنند.
دشمن در آن زمان (جیسون در نمایشنامه) به خوبی از این مسئله بهره برده و تا حد ممکن آنان را وادار خواهد کرد تا این ثمره ها و فرزندان را برای خلاصی خود و یا ارضا شدن نفرت خویش، قربانی کنند و با این وسیله هزینه انقلاب و نظام اسلامی را بالا ببرند.
زنان به عنوان محور عملیات سایه و بعضاً آشکار، به خوبی در این سناریو به کار گرفته می شوند. با معرفی رهنورد به عنوان مغز متفکر اغتشاشات اخیر ایران توسط نشریه فارین پالیسی اجرای پروژه مدهآ (medea) در ایران تایید شد. در این پروژه به نقش محوری گروهی از دختران و همسران سیاستمداران ایرانی در حوادث و آشوبهای بعد از انتخابات و صحنه گردانی این افراد اشاره شد.
مجله آمریکایی فارین پالیسی در لیست 100 متفکر جهان،"بن برنانکی " رئیس بانک مرکزی آمریکا را اولین نفر، باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا را دومین نفر و سومین نفر را زهرا رهنورد، همسر میر حسین موسوی، کاندیدای شکست خورده انتخابات دهم ریاست جمهوری، به عنوان مغز متفکر جنبش سبز ایران معرفی کرده است.
مدهآی ایرانی نیز طبق تصریح نشریه فارین پالیسی، در کودتای مخملی ایران نقش مغز متفکر را داشته است. گفتنی است بلافاصله پس از اعلام نتایج انتخابات و معلوم شدن ناکامی بزرگ موسوی و جبهه پشت پرده حامی وی، زهرا رهنورد (مغز متفکر جنبش سبز!!) به مصاحبه با شبکه بی بی سی پرداخت و مدعی شد چون من لرستانی و همسرم آذربایجانی است پس معنی ندارد موسوی حتی در این دو استان رأی نیاورده باشد. این مغز متفکر!! در توضیح اظهارات عالمانه!! خود گفت: مگر می شود مردم لرستان به داماد خود!! رأی ندهند؟! و توضیح نداد که وقتی مردم غیور لر به کروبی که فرزند لرستان است بی محلی می کنند، شوهر زهرا رهنورد و به قول وی «داماد» آنها که جای خود دارد!
در جریان انتخابات شاهد بودیم که دختران و همسران برخی از سیاستمداران با سابقه!!! با صحنه گردانی، اقدام به ایجاد تردید در نتایج انتخابات و تحریک مردم به ایجاد اغتشاش کردند. زنانی که سیاست را نه عرصهای برای خدمت به کشور، بلکه عرصهای برای جاه طلبیهای سیاسی یافتهاند.
خط زنانه اغتشاشات تنها در حوزه داخلی فعال نبود، بلکه در حوزه خارجی نیز شیرین عبادی، ژیلا بنی یعقوب(برنده جایزه جهانی موسوم به آزادی در بیان سال 2009) ، نازنین بنیادی، شیرین نشاط (سازنده فیلم زنان بدون مردان که روایتی از نقش زنان در جریان کودتای 28 مرداد 1332 است)، زهرا امیر ابراهیمی (بازیگر تئاتر ضد ایرانی رویای طاهرگان خاموش) و بسیاری دیگر از مدهآهای ایرانی حضور دارند.
اساساً نقش زنان در موضوعاتی از این دست هم در تاریخ اسلامی و هم در ایران مسبوق به سابقه است، "جعده " همسر امام حسن (ع) و قاتل ایشان نقش مدهآ گونه دارد.
در تاریخ معاصر ایران نیز می توان به مهدعلیا مادر ناصرالدین شاه اشاره کرد که علیه امیرکبیر کودتای نرم را ترتیب داد. از دیگر نمونه ها نیز می توان به اشرف پهلوی و نقش وی در متقاعد کردن شاه برای انجام کودتا علیه دکتر مصدق سخن به میان آورد.
خط اصلی پروژه مدهآ این نکته اساسی است که مردان را از طریق فرزندان بهتر می توان تحت تاثیر قرار داد. مرد هم میتواند مصداق شخصی داشته باشد و هم مصداق حقوقی و معنایی بیابد.
به عبارتی می توان از یک دولت و نظام تشبیه به مرد نمود و ثمره ها و دستاوردهای آن نیز می تواند به مثابه فرزندان آن تعبیر نمود.
در سالها و دهههای آینده تمام این رقابتهایی که صورت گرفته و خنثی شده نمونههایی است که در دانشگاههای جهان تدریس خواهد شد و این را باید به فال نیک گرفت که در وسط معرکهای هستیم که در خنثی کردن توطئه زورمداران،رهبران ما قادر هستند استراتژیهای بسیار پیچیده را به این گونه خنثی کنند.
تعدد و تنوع این برنامه ها خود بیانگر این است که نظام سلطه پس از شکست در یکی از این استراتژی ها استراتژی دیگری را جایگزین می کند. اما آنچه مسلم است این که تمامی این پروژه ها و راهبردها به خاطر در صحنه بودن ملت ایران و هدایت هوشمندانه رهبر فرزانه انقلاب به شکست منتهی شده و خواهد شد.
منابع :
رویکرد های استراتژیک آمریکا در خاورمیانه، دکترحسن عباسی، روزنامه همشهری ، چهارشنبه 30 فروردین 1385 .
نظریه بازیها؛ مطالعه موردی پرونده هستهای جمهوری اسلامی ایران :دکتر حسن عباسی
سلسله سخنرانی های دکترحسن عباسی، برنامه کنکاش رادیومعارف- 1390
خبرگزاری فارس
پایگاه خبری الف
کتاب استراتژی ها و تاکتیک های نظامی، سون
استراتژی نظامی آمریکا: ساموئل هانتینگتون، جمشید سرمستانی
وبلاگ دکتر علیرضا رضائی