شناخت واقعی و عملی نیازهای نسل جوان امروز مستلزم بررسی ابعاد مختلف عوامل تاثیرگذار و اثرپذیری از فناوری نوین ارتباطی است. اینترنت و رایانه میزان و سطح اطلاعات نسل جوان را افزایش داده و بر تمایلات و گرایشات او نیز تاثیر گذاشتهاند. آزادی انتشار اطلاعات اساسی ترین خصوصیت اینترنت است
بیشترکاربران اینترنت دارای سطح تحصیلی بالایی می باشند و با استفاده از این رسانه به سطح بالاتری از دانش و اطلاعات ارتقاء مییابد. اینترنت به عنوان وسیله ای ارتباطی با بیرون از جامعه تبدیل شده
اکنون جوان با فشار دادن چند دکمه و کلید میتواند با آنسوی مرزها تماس بگیرد، نظر بدهد، مشارکت کند، اعتراض کند، رشد نماید، پیام بدهد و پیام بگیرد. نگاهی به تفاوت رفتارهای اجتماعی جوانان به رسانهها به والدین به مدرسه و دانشگاه به گروه دوستان، مسوولان، سیاست، ایدئولوژی و نشانگر این موضوع است.
اینترنت هر روز فراگیرتر میشود،.
اینترنت محدود و سانسور نمیشود، چون تکنیکهای خنثیسازی محدودیتها را نیز در خود دارد. اینترنت موجی است که آغاز شده و تنها میتوان بر آن سوار شد و موج سواری کرد، ایستادن در مقابل این موج سهمگین مساوی تحمل هزینههای فراوان است. اینترنت برای نسل جوان وسیلهای برای انتقال دانش فنی و فناوری است، با بهرهگیری از امکانات اینترنت میتوان فاصله و شکاف علمی، اقتصادی ایران و کشورهای توسعه یافته را تا حد زیادی پر کرد. باید به جای فکر کردن به محدودسازی به فکر برنامهریزی و تولید و فرهنگ سازی در این شبکه جهانی بود.
اینترنت برای انتشاراستفاده از ذخایر غنی فرهنگی و ادبی ایران می تواند سدی در مقابل شبیخون فرهنگی اینترنت باشد،تنها راه مقابله با آسیب های اینترنت در خود آن است یعنی استفاده از این ابزار در جهت برای آموزش و پرورش، تجارت، بانکداری، سرگرمی، خدمت رسانی به مردم (دولت الکترونیکی) تبلیغات، حتی مسایل و آموزههای مذهبی و دینی، روزنامهنگاری، صنعت، فناوری نوین در کشاورزی، اقتصاد و و بسیاری زمینه های دیگر
اینترنت یک رسانه دو طرفه است یعنی مخاطبان آن هم تولیدکننده اند هم شنونده همه قدرت انتشار مطلب را دارند. اینترنت متعلق به دنیای دیالوگ است نه دنیای مونولوگ و کسانی که سخن گفتن در دنیای دیالوگ را فرا نگرفتهاند قدرت وارد شدن در این دنیای جدید را ندارند؛ کاربران اصلی اینترنت طیف جوان و نخبه کشور است، چون داشتن لوازم اولیه برای متصل شدن به اینترنت و داشتن سطحی از سواد دیجیتالی و رایانهای و از جمله تسلط نسبی به یک زبان خارجی او را فراتر از مخاطبان دیگر رسانه ها از جمله ماهواره و ویدئو قرار میدهد. اینترنت تمام رسانهها و مدیومهای قبلی را در دل خود دارد.
هویت شبکهای
دکتر محمد عطاران استاد دانشگاه معتقد است: با امکانات و گزینههای فراوانی که رسانههای عمومی از جمله اینترنت در اختیار جوانان میگذارند، آنان دائما با محرکهای جدید و انواع مختلف رفتار آشنا میشوند. این فضا هویت نامشخص و دائما متحولی را میآفریند به ویژه برای نسلی که در مقایسه با نسل قبل با محرکهای فراوانی مواجه است. همچنین از طریق رسانههای جمعی، افراد خط مفروض میان فضای عمومی و خصوصی را تجدید سازمان میکنند و این امکانی است که جوانان فعالانه از آن استفاده میکنند.
هویت واجد سه عنصر است. هویت شخصی، فرهنگی و اجتماعی که هر یکدر تکوین هویت فرد نقش مهمی را ایفا میکنند. در مقایسه این سه هویت، هویت شخصی که ویژگی بیهمتای فرد را تشکیل میدهد، هویت اجتماعی (نقشهای اجتماعی درونی شده و متنوع) و هویت فردی (درکو کاربرد نمادهای فرهنگی) در پیوند با گروهها و اجتماعات مختلف قرار میگیرند. اینترنت صحنه فرهنگی و اجتماعی است که فرد خود را در موقعیت های متنوع نقشها و سبکهای زندگی قرار میدهد. در این فضای عمومی، مهارت فرهنگی جدیدی لازم است تا با تنظیمات نمادین بتوان بازی کرد. سایت شخصی نمونهای روشن است که چگونه کاربر اینترنت خود را برای مخاطبین جهانی معرفی میکند. برای بیان افکار، احساسات، علائق و آراء از متن مناسب گرافیک، صدا و فیلم استفاده میشود.
یکی از جنبههای اینترنت، ورود بیهویت در آن است. نوجوانان در صحنه اینترنت برای ایفای هر نقشی فرصت پیدا می کنند. البته خصیصهی مثبتی در این کار هست، مجالی که برای بروز و ظهور نوجوانان پیدا میشود. اینترنت فضای آزاد گلخانهای را ایجاد میکنند که معلمان و مراجع قدرت به آن دسترسی ندارند و بر آن تاثیر نمیگذارند. امکان خصوصی بودن نکتهای است که کاربران جوان اینترنت بر آن تاکید دارند ، اینترنت به نظر این جوانان، جانشین فضای عمومی میشود و درباره کنترل و کاربرد این رسانه جدید دارای اطلاعات میشوند. این فضای جدید که عمدتا توسط کاربران ساخته میشود، احساس مشارکت بیشتری به نوجوانان میدهد. رابطه بین نسل جوان و بزرگسال در فضای شبکهای محو میشود.
اریکسون معتقد است که نوجوانان در دوره بلوغ هویت شخصی خود را از طریق کشف و جستجو بنا میکنند. بلوغ مرحلهای بحرانی است که نوجوانان بهدنبال کشف ارزشها و درونی کردن آن میباشد. اینترنت با حجم نامحدود اطلاعات و ابزارهای سریع ارتباطی، نوجوانان را با ابزارهای دیگر ایجاد هویت از طریق جست و جو روبرو میکند. مع الوصف باید بدانیم که بسیاری از تعاملات موجود در اینترنت مستلزم ارتباط انسانی نیست. پیآمدهای این تعاملات و حدود جایگزینی این تعاملات به جای تعاملات انسانی هنوز نامعین است.
جوانی جمعیت و تعداد زیاد جوانان تحصیل کرده در کشورمان که با اینترنت آشنایی دارند نشانگر آن است که اینترنت میتواند رسانهای تاثیرگذار در این جامعه تلقی شود. با توجه به اینکه کاربران اینترنت را در کشورمان عمدتا افراد تحصیلکرده تشکیل میدهند و این آنها در میان خانوادهها و گروهها از تاثیرگذاری زیادی برخوردارند، ضریب نفوذ اطلاعرسانی اینترنتی را در کشورمان روز به روز بالاترمی برد، فراگیری زبان انگلیسی به عنوان کلید راه یابی جامعتر به اینترنت در میان جوانان به عنوان یک اصل گریزناپذیر گسترش زیادی یافته ودر حال گسترش است
استفاده از امکانات فنی اینترنت از جمله چت( گفت و گو) و انتقال صدا از طریق شبکه) منجر به راهاندازی شبکههای شبه رادیو در درون اینترنت شده است. این شبه رادیوها را معمولا یکنفر اداره میکند و تقریبا اکثر برنامههایی که از طریق رادیو قابل پخش است از طریق آنها به شنوندگان ارایه میشود. در برخی از این شبه رادیوها بیش از دهها نفر جمع میشوند و در مورد مسایل مورد علاقه خود بحث میکنند، میهمان دعوت میکنند و به صحبتهای او گوش میدهند. این شبه رادیوها یک ویژگی منحصر به فرد دارند و آن اینکه ارتباط در آنها کاملا زنده و متقابل است. تاثیر فرهنگی منفی این گرو ها بر هیچ کس پوشیده نیست.
دیگر مقابله وفیلترینگ کافی نیست